Pilsner Urquell: Чешко качество

“Pilsner Urquell” е една от най-приятните изненади, които може да срещнете от щандовете на добре заредените магазини в София – такава се оказа и за нас, опитвайки я за пръв път преди броени дни.

Това е чешко пиво, а когато става въпрос за подобна бира, определено трябва да сме нащрек.  “Pilsner Urquell”, макар от партида изцяло за износ, у нас се намира сравнително лесно и е една от най-хубавите светли бири на пазара. Уверено можем да твърдим, че е и поредната, която затвърждава всеобщото мнение, че произведеното в Чехия пиво носи знака на качеството. Предполагам, че правилото си има и своите изключения, но за сега мнението ни относно чешките пивоварни способности остава непроменено.

“Pilsner Urquell” има силно изразен аромат – колебаем се в преценката си дали повече на хмел или повече на малц, но дори и да се дължи на количествената пропорция между двете съставки – резултатът пак е изключително приятен. Вкусът е плътен – по-горчив, отколкото може да очаквате от бира с алкохолно съдържание от 4,4%. Това я прави малко по-тежичка, но не и по-лоша. Остатъчният дъх на бира се запазва за дълго време в устата, така че да знаете – и една бутилка е достатъчна, за да разпознаят околните ви, че сте биропили, дори и да е било преди два часа.
“Pilsner Urquell” се предлага в бутилки и кенчета от 330 до 500 ml. Нормално е – качествени бири в по-големи разфасовки НЯМА. 😉

Пивоварната производител има дълга история и много постижения.Всичко започва през не толкова близката 1842 година. Името на бирата всъщност е на немски, а на чешки изглежда така – Plze?sk? Prazdroj (не ни питайте как точно се произнася!). “Pilsner”, както вече сме се разбрали, всъщност означава “златна” или по нашенски – светла бира. Според създателите на това чешко пиво, повечето бири в настоящето, които твърдят, че са Pils, Pilsener или Pilsner всъщност са взаимствали рецептата на създателят на “Urquell” – Йосеф Грол. Немец по произход, той е нает в Чехия и създава “B?rgerbrauerei” през въпросната 1842 година. От тогава, до ден днешен, рецептата на пивото е уникална и слави цялата местност по света.

Ценовият клас на бирата у нас е малко над 2 лева, а в родината си сигурно е и по-евтина. Споделете, ако имате челен опит! 🙂

Официален сайт: Pilsner Urquell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *