Karlovacko: Хърватската Загорка?

Лятото скоро ще си отиде, но това не значи, че сме спрели да пием Бира. Смятаме да продължим да извършваме тази си любима дейност и през по-студените месеци от годината, затова ще се радваме да следите Биролога ни за свежи попълнения.

Новото ни предложение е отново с родина Хърватия. “Karlovacko” е може би най-разпространеното пиво в балканската страна – с традиции в производството на пенливата течност и на особена почит от местното население. Произвежда се в “Karlovacko Pivovara”, която съществува от 1854 г., в град Карловац, който е в бизнеса от доста по-рано – 1779 г.

Вкусът на “Karlovacko” – на стандартното (светло) пиво, не е особено хубав. Първите впечатления са, че наподобява този на стара “Загорка”, което няма как да определим като нейн плюс. Ароматите са по-силни от необходимото за такъв тип напитка, но някой с “по-разчупени” рецептори може и да я одобри. 😉

От април 2003 “Karlovacko Pivovara” е част от “Heineken Group”. В пивоварната се произвеждат четири разновидности от тази марка – светло, тъмно, зимно и безалкохолно “Karlovacko”. Светлото е с 5.4% алкохол в себе си.

През 2005 то успява да спечели златния медал в категорията на бирите с алкохол между 4.5 и 5.5% на наградите на Международната асоциация на производителите на бира.

Ценовият клас за бутилката от половин литър е около 2 евро. В заведенията в Загреб се предлага и по-скъпо, в магазините – може да се намери и по-евтино. Разфасовките й са стандартни, като големи пластмасови бутилки също са налице. 😉

Официална страница: Karlovacko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *