Сръбските бири: Lav, Jelen и све

Скорошното ни посещение в Нови сад се оказа чудесно вдъхновение да направим един общ постинг за всички (или поне най-популярните и обичани) сръбски бири, които опитахме. Още в самото начало уточнявам, че сърбите изключително много подкрепят родните марки и ги рекламират също толкова настойчиво, колкото в България се прави промоция на чужди марки. Плакати, билбордове, чадъри на заведения – това са най-срещаните методи за популяризиране на “Jelen” и “Lav”, които са най-популярните бири в региона на Нови сад, но, по всяка вероятност, и в цяла Сърбия.

А пропагандирането им определено си заслужава! Уверявам ви, че няма да останете разочаровани от качествата им. За по-претенциозните има няколко разновидности на пиво “Lav”, което го прави подходящо за всякакви случаи.

Още със стъпването ни новисадска почва, бяхме ударени доста силно от “Lav” с процентно съдържание на алкохол от 7,2%. Добре е, а? Като прибавим и съвсем приемливите цени – от 1,60лв., на бутките на всеки ъгъл на кръстовище, до 80-90ст. в магазините – картинката става още по-приятна. Интересно е да се отбележи, че в хранителен магазин не можеш да си купиш бира в стъклена бутилка, ако не дадеш още при първото ти пазаруване амбалаж в замяна. Няма опция да си платиш за амбалажа. Или поне на нас така ни казаха. Който има различен опит, нека сподели в коментарите.

Що се отнася до вкусовите качества на двете бири – светлите им варианти са много пивки, леки и приятни. Нямат силно изразен вкус и аромат, като “Lav” сякаш е малко по-тежичка от “Jelen”.

Повече за историята на двете марки, които датират от преди повече от 120 години, може да прочетете в официалните им сайтове – Jelen и Lav.

Единственото пиво, което не препоръчваме особено е намереното в Нови сад “Pils Plus”, което всъщност е по-скоро немски, отколкото сръбски производ.

Дори сега, когато описах бирите, пак ми се прииска да съм в Сърбия. А де да беше само бирата, която да си заслужава да живееш там…

One thought on “Сръбските бири: Lav, Jelen и све”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *